Home

Bild

Jag vet inte vad det är med guideböcker men de lockar mig inte, förrän efter jag har varit på ett ställe och då är de ju så lagom användbara. Här sitter jag alltså med Lonely Planets Istanbul-guide och det var ett år sedan jag var där för första gången och nu plötsligt är det intressant att bläddra i boken! Jag kastas tillbaka i resans alla upplevelser och intryck när jag ser bilderna i boken och läser om platserna och jag längtar tillbaka (och vilken tur att jag ska dit nästa helg!!).

Jag önskar att jag vore mer som mitt vuxna resesällskap, som läser in sig i god tid och har en klar uppfattning om vad som är värt att se och har en massa intressant historisk bakgrundsinformation om allt när hon kommer till ett ställe. Jag har alltid gått mer på känslan, min föreställning om en plats som jag fått genom något tv-program, folks berättelser eller genom något jag läst i en bok eller tidning. Väl framme antingen bekräftas mina föreställningar eller så blir jag totalt överraskad, oftast det senare och jag bara älskar den totala chocken av att kastas in i en ny plats!

I en ny stad kan jag nöja mig med att promenera runt, testa en massa olika sorters mat, sätta mig på ett kafé i timmar och helst prata med människor och få veta en massa och det gör mig inte det minsta om jag missar en ”viktig” sevärdhet eller om jag framstår som något obildad. Jag uppskattar dock jättemycket att resa med någon som vet och kan; att vara påläst ger alltid en extra dimension åt saker och ting och jag brukar ha den turen.

Men jag undrar vad det egentligen handlar om; kanske är det kvarstående effekter från hur tråkigt det var i skolan, att behöva lära sig saker inför något meningslöst test, att behöva läsa på..? Men jag jobbar på saken; jag har faktiskt en guidebok om Indonesien som har stått i hyllan i 14 år och det finns gott om tid att läsa på inför höstresan dit med Maria!

2 tankar om “Att resa i fantasin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s