Home

blogg 14

Året är i början av 90-talet och Saga har börjat på gymnasiet och hela livet ligger framför henne och hon kan knappt vänta på att få lämna gymnasiets dammiga klassrum. Det är bråttom med att hinna uppleva allting. Om det inte sker nu genast med en gång så är det försent liksom. Saga och hennes väninna Pauline vimlar runt på 90-talsställen som Café Saturnus, Tranan, Kvarnen och Vau de Ville; brådmogna och barnsliga på samma gång. Gränsen är knivskarp mellan att befinna sig på ”rätt” sida av saker och ting och att vara totalt ute. Att gilla Ace of Bace är helt fel läser jag. Det talas noggrant om vilka ord som är ”rätt”- hur man går på fest på ”Arkitekt” och inte på ”Arkitekthögskolan”. Ängsligheten lyser igenom.

Saga bor på Södermalm och har allting runt hörnet som ungdomar i andra delar av landet bara drömmer om. Jag vet inte hur jag själv och mina kompisar fick kunskapen om vilka ställen som gällde när vi skulle besöka Stockholm, men det var exakt de ställen som Karolina Ramqvist beskriver i Alltings början. Det var där vi trodde det hände. Och i Sagas värld händer allt i hennes egen film.

Eftersom det är en barndomsskildring/tonårsskildring är det oundvikligt att den vuxnas perspektiv och analys ändå finns där i texten. En vuxen som skriver om hur hon såg på livet som16-åring. Texten har någonting som suger tag i mig och det har varit likadant med de böcker av henne jag tidigare läst; Flickvännen, More fire.

Jag stör mig alltid på huvudpersonen men jag kan ändå inte sluta läsa. Det som är mest störande är att tjejerna i hennes böcker alltid är ett bihang; någon som finns i periferin till en viktig man som allting kretsar kring (I Flickvännen gick hela handlingen ut på att en flickvän sitter hemma och väntar på en man som aldrig kommer). I Alltings början är det Victor Schantz som är magneten och efter 120 sidor så har Saga kommit så långt att hon fått följa med hem till hans lägenhet tre gånger för att bli utnyttjad. Det intressanta är dock hur hon vänder på det och lägger ett annat perspektiv på det och inbillar sig själv att det är något hon behöver för att bli kvinna.

Återkommer om fortsättningen.

6 tankar om “Alltings början

  1. Men förblir inte kvinnor ett bihang till män hela livet? Tänk på vad kvinnor talar om när dom träffas? om män. Allt kretsar kring män hela tiden. Då som nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s