Home

blogg 13

The other side of Israel av Susan Nathan borde jag ha läst innan jag åkte till Israel. Nu plötsligt förstår jag varför mannen i receptionen på hotellet i Jerusalem sa ”Välkommen till Palestina”. Jag är tacksam för att damen i Educational bookshop i de arabiska kvarteren rekommenderade mig just den här boken. Jag hoppas att jag får möjlighet att komma tillbaka dit och sätta mig på övervåningen med en kopp turkiskt kaffe och en bok att bläddra i.

Nu förstår jag plötsligt vad den unga soldaten på bussen pratade om och jag förstår exakt vart han skulle också; till någon av de hundratals gränsposteringar som israelerna satt upp för att begränsa palestinierna. Jag fick också en förklaring till pinjelundarna som växer utanför Jerusalem; snabbväxande pinjeträd där palestinierna tidigare odlat olivträd. Deras mark är inte längre deras. ”Det heliga landet” åt det heliga folket, bara det att det visst råkade bo människor där innan.

En bekant till mig la upp en ”reklamfilm” om Israel på facebook för ett tag sen där jag kunde se vilket fantastiskt land Israel är med alla sina tekniska innovationer, till exempel bevattningssystem som gör ökenland till frodigt jordbruksland och alla möjligheter som finns i Israel. Det nämndes inte med ett ord om att över en miljon människor är instängda utan möjligheter, utan möjlighet till bevattningssystem, högre utbildning eller ens att kunna röra sig fritt i landet. Susan Nathan belyser med sig själv som exempel; livslögnen många judar växer upp med – att det finns ett land (staten Israel utropades 1948 efter andra världskriget och Förintelsen) och dit alla världens judar är välkomna eftersom där inte bodde någon. De boende (över en halv miljon araber) skuffades lite smidigt undan för att göra plats åt bosättarna.

Susan Nathan bestämmer sig för att flytta till ”andra sidan” – till en arabisk by som knappt går att hitta på kartan och alla hennes judiska vänner förfäras. Hon vill visa att det går att leva i fred – att konflikten är något som läggs på uppifrån och hennes slutord tycker jag sammanfattar innehållet perfekt.

…my journey was not really about crossing a divide, but about a far harder journey: one in which I have learned that the divide is really an illusion. It is an artefact we have created in our imaginations -just as we have built a Concrete wall in the West Bank – to protect us from the truth. It is not about living i Tamra or Tel Aviv (…) It is not about where we live, but about how we live. It is about learning to look honestly at the places we inhabit and want to call ours, to understand the past, and to face up to the crimes committed in our names. Then we Jews will be ready to apologise and reach out a welcoming hand across that divide. To embrace the Other, who is really ourselves.

En av de bästa böcker jag läst. Den är lättläst på engelska men finns utgiven på svenska av OrdfrontEtt annat Israel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s