Home

blogg 12

Jag står i Pocketshop på T-centralen under spottkoppen och bläddrar i böcker medan jag väntar på min väninna som ska komma med pendeltåget. Det är ingen lugn bokhandelsupplevelse precis, människor stressar förbi några meter ifrån mig och folk verkar gå in där av samma anledning som jag, tio minuter att slå ihjäl innan ens tåg går eller sällskap kommer. Jag slås över alla udda boktitlar och nya romaner och faktaböcker, det känns som om jag kan läsa om ALLT. Då ser jag Ljust och fräscht-boken av Fredrik Lindström och Henrik Schyffert och jag skrattar för mig själv; bara titeln är ju underbar! Den måste jag köpa åt min väninna som jag ska träffa dagen efter! Vi brukar alltid skämta om alla ängsliga svenskar i vår egen ålder som gör som alla andra. Jag kommer också att tänka på min svägerska som nyss flyttat till ett stort hus tillsammans med min bror och LJUST OCH FRÄSCHT skulle kunna sammanfatta hela deras liv; vitt, vitt, vitt om man säger så. Eftersom jag ska ge bort boken bläddrar jag bara försiktigt i den men jag läser om svensken inredningshysteri; hur vi håller på och renoverar ihjäl oss och det är nästan sjukligt om man flyttar till en ny bostadsrätt och bara bor – om den inte redan är ljus och fräsch förstås. Mäklarna lever gott på våra drömmar. Inredningstidningarna likaså och även alla bilagor i  kvällstidningarna som handlar om att vi ska skapa en passande inramning till våra liv = ett stylat hem som måste vara LJUST. Maten ingår också i konceptet och köket är 2000-talets finrum, gärna med ”generös yta för att umgås kring härliga hemlagade middagar”. 70-talets furu är skamligt Svensson men näsorna räcker inte längre än att se att VITT nu i stället är svenskens paradfärg. Facebookgruppen ”Pysseltips och idéer i hemmet” med 20 000 medlemmar kryllar av ommålade möbler, hemmagjorda tavlor, ljusstakar; ALLT I VITT. Vi har blivit missbrukare. Av inredningsporr. Botemedel? Tvångsintagning ett par år i en orenoverad lägenhet där man inte får köpa möbler, inredning, måla om eller renovera – BARA BO… 😉

ljust           fräscht

2 tankar om “Ljust & fräscht-boken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s