Home

bild

Flodhästen i vardagsrummet av Tommy Hellsten är tydligen en klassiker bland självhjälpsböckerna. Jag får den av min väninna med orden ”läs den och skicka den vidare” och hinner skicka den vidare till bättre behövande innan jag själv får chansen att plöja den. Den kom ut i början av 90-talet, när jag gick på gymnasiet. Jag undrar om jag hade tagit till mig innehållet i den då..? Jag passar i alla fall på att läsa den en tidig morgon när jag sover över hos min vän och som vanligt vaknar klockan mycket tidigt.

Det finns alltså en flodhäst i vardagsrummet i alltför många familjer. Den står där och tar upp all plats och den kan vara allt från föräldrarnas missbruk och våld till allmän oförmåga att finnas där för sina barn. Vi är alltför många barn som har fått för lite av våra föräldrar, det är uppenbart när jag ser mig runt i bekantskapen. Och vill jag inte föra vidare samma beteende till mina egna barn kan jag välja att fronta mig själv, bearbeta och förändra.

Flodhästen har i alla fall tagit det som var mitt; min barndom. Den kan jag inte få tillbaka men om jag får förklaringar och ord på vad jag har varit med om kan jag förstå mina egna val i livet. Lättare sagt än gjort. Bara det att jag måste hamna i en ordentlig kris innan jag kan ta till mig innehållet i boken; annars är den mest ett störande inslag; där är min vän just nu som slutade läsa efter 50 sidor.

Jag gillar självhjälpsböcker; de får mig att känna mig som min egen psykolog 😉

2 tankar om “Flodhästen i vardagsrummet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s