Home

blogg 11

Var det bra så? av Lena Andersson

Hur jag hade lyckats missa den boken ända sedan den kom ut är ett mysterium, alla på mitt jobb hade redan läst den. Jag förstår helt klart att den blev 2013:s ”Stockholm läser”-bok, vi var kanske inte mogna för den 1999 när den kom ut…

Den är deprimerande att läsa. Det är Fia, Mia, Jocke, Lotta och Peter; figurer från min egen uppväxt på 70-talet/80-talet och jag har svårt att hålla isär dem när jag läser. Jag känner igen intrigerna, hur vi tjejer höll på och valde bästisar och frös ut f.d. bästisar på en mängd förfinade sätt. I min värld fanns dock inga Yilmaz eller Zeynep, jag är från landet och det fanns vad jag kommer ihåg inte en enda icke-blond person.

I boken är det snabbmakaroner med ketchup, tomma kylskåp, pissluktande hissar, trasiga gungor, utnötta jackor med trasiga muddar, händer med eksem och cigaretter vid köksbordet. Misären tränger sig på på ett obehagligt sätt. Lena Anderssons språk hjälper till och som jag läste i någon intervju så har hon skalat bort allt onödigt. Det som finns kvar finns liksom kvar.

Människor i bostadsrätt med fina jobb har ingen aning om hur det kan vara i till exempel bokens Tensta: Stensby. Jag jobbade fem år i förorten Skärholmen; det var ytterst få av oss lärare som bodde i området. Många lärare bodde i innerstan och åkte ut till förorten för att göra sin ”mångkulturella insats” och de pratade varmt om de färggranna, kryddoftande främmande kulturerna, en glorifiering utan dess like. Segregationen har bara blivit värre under de senaste året och politikerna kamouflerar det noggrant i sina pamfletter om ”det fria valet” – människors rätt att välja skola, vård, äldreomsorg; som om alla människor hade ett val….

En tanke på “Var det bra så?

  1. Ping: När förändrades sättet? | Absolut ointressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s