Home

Då och då dyker tanken upp, på vad folk från ens förflutna gör. Och att det är konstigt att ingen har fixat en återträff, varken från min första högstadieskola eller min andra, som jag i och för sig bara gick på ett år. Jag har svårt för att komma ihåg namnen på folk i klassen och jag tror inte jag skulle känna igen dem på gatan och jag tänker inte så mycket på vilken roll jag hade då, vilken plats jag hade i hierarkin. Det är denna hierarki som Återträffen handlar om. Anna Odell var tjejen som var mobbad och nu skulle hon ta revansch, något som såklart är omöjligt. Hur ska man kunna få tillbaka åren som förstörts av elaka oförstående fega blundande klasskompisar?

Jag kan förstå att emottagandet av filmen varit varierande, att den kryper innanför huden på de som känner igen sig i hennes plågoandar. Det finns alldeles för många av dem. Jag kan lätt känna igen dem på jobb, på fester på platser där människor möts; den där kaxiga självklara attityden som härstammar från en plats högt i hierarkin i skolan. De bara tar för givet att människor ska tycka om dem och innesluta dem i gemenskapen, vilket de förstås gör.

Jag tror inte filmen är hennes personliga upprättelse men den kan däremot vara det för tusentals andra, som inte fick synas och höras under skoltiden. Jag ryser när jag tänker på skolmiljöer eller miljöer överhuvudtaget där likformighet råder, där man inte får vara annorlunda och sticka ut. Men som Maria skriver http://sv.wordpress.com/read/post/id/19861481/10979/ så var de vuxna väldigt frånvarande även i skolan. Dörren till lärarrummet var stängd när det var rast. Saker och ting fick pågå i åratal utan att någon vuxen ville se.

2 tankar om “Återträffen

    • Jag har inte sett mobbing som fått pågå på dom skolor jag jobbat utan att vuxna ingripit… Fast det har varit skolor med en massa ”olika” barn och på ngt sätt har d varit ok att vara annorlunda… Men det är ju min version…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s