Home

blogg 7 

Simply Jewish av Reuven Epstein

Jag befinner mig på helig mark när jag börjar läsa tre olika böcker. Två av dem köper jag i en bokhandel som kallar sig för ”Educational Bookshop” och som ligger i de arabiska kvarteren av Jerusalem. De har allt om Palestina och mycket om mellanösternkultur och det godaste arabiska kaffet och den trevligaste personalen. Vi dröjer oss kvar i timmar på andra våningen och bläddrar i böcker, dricker kaffe och pratar intryck från semestern och livet. Jag inser att jag bara visste en bråkdel av vad som faktiskt försiggår i Israel, eller Palestina som hotellreceptionisten sa. ”Wellcome to Palestine” – landet där det finns flera verkligheter. Vissa kan välja, andra kan inte.

Vi tog en tur till de ultraortodoxa kvarteren, mest för att få lite häftiga foton på oss själva tillsammans med svartklädda människor som ser ut att höra hemma på medeltiden. Vi var inte beredda på att människor skulle undvika oss. Gå över till andra sidan gatan när de mötte oss. Inte vilja sälja bröd till oss i bageriet. Vi var inte beredda på fientligheten som slog emot oss. Vi hamnade i den största judiska bokhandeln i världen och en underbar man berättade för oss om hur det var att arbeta och leva i en värld av fanatiker. Han rekommenderade mig boken Simply Jewish för att få förklaringar till kläder, vita snören som hänger från midjan, biblar i pannan och detta eviga rabblande av böner.

Simply Jewish ger förklaringar till judiska högtider och begrepp och halva boken består av instruktioner för hur man exempelvis tänder Shabbath-ljusen och i vilken ordning man klär på sig vissa religiösa klädesplagg. Överhuvudtaget är det mycket regler och ritualer och eftersom boken är skriven av en rabbin så finns det små pekpinnar överallt om att man måste göra saker och ting helhjärtat, inte välja en mer praktisk sekulariserad version.

När jag läser om hur viktigt ”kindness” är inom judendomen känns det som ett hån med alla bosättningar på västbanken och att en och en halv miljon palestinier lever inspärrade i Gaza. Jag förstår inte hur man kan vara en god jude och samtidigt driva apartheid. Det är 2014, inte medeltid. Trodde jag.

2 tankar om “Simply Jewish

  1. Jag har lite naivt trott att religioner på det stora hela handlar om att vara en god och ödmjuk människa men jag upptäcker mer och mer om att det, oavsett religion, handlar om att utesluta och fördöma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s