Home

blogg 6

Felicia försvann av Felicia Feldt

Allting är huller om buller. Små korta kapitel på bara några rader varvas med längre och årtalen är mellan 1972 och 2011. Ett barns iakttagelser och en vuxen kvinnas minnen av sin barndom. Livet var huller om buller för de nio syskonen, hit och dit efter mammans nycker. Det var barnmisshandel och jag mår illa när jag läser. Inget barn ska behöva växa upp så.

Mamman är den stora Anna Wahlgren, superbarnuppfostraren och det ger förstås en extra twist åt innehållet i boken. Jag har dock inte läst hennes mammas böcker, bara hört talas om ”Barnaboken”. När jag fick min son pratade man om ”fem minuters-metoden” som hon initierade. Aldrig i livet sa jag då. Aldrig i livet säger jag nu. Att låta sitt barn ligga och gråta några minuter medan man dricker upp sitt glas vin, tänker jag nu att bakgrunden var till metoden, inte att få sitt barn att somna lugnt och tryggt.

Listan över de nästan tjugo platser familjen bott på är ganska talande för vems behov som styrt. Jag tyckte det var jobbigt att flytta en gång. Jag kan inte ens föreställa mig hur det var att behöva göra detta tjugo gånger.

Det är en berättelse om rätten att vägra försonas står det på baksidan av boken. Den rätten borde vara självklar. För alla. Vad är det som säger att man alltid måste förlåta sin närmsta? Den personen kanske är så sjuk att det är omöjligt? Jag tror man måste se saker för vad de är, välja sig själv och välja bort dem som får en att må dåligt.

Det är ingen bok jag blir glad av att läsa men jag tror det är bra om man ibland blir påmind om hur bra man har det.

4 tankar om “Felicia försvann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s