Home

gentlemen

Julaftonsmorgon. Jag ska plocka fram boken som jag förknippar med jul, Klas Östergrens Gentlemen men jag har tydligen rensat bort den. Fast jag älskar böcker och tycker att de är vackra hemma så har jag reducerat tre bokhyllor till en halv. Jag har bara sparat mina absoluta favoriter och de jag tror att jag kommer att läsa igen, böcker som verkligen betytt någonting.

Jag älskar förberedelserna inför julen i Gentlemen. De är som små pojkar som lever äventyrsliv utan mamma och pappa; gräver efter skatten och längtar efter julen och förbereder allt minituöst . Som jag minns det kunde jag känna doften av granen. Jag kunde se stearinljusen brinna. Jag kunde känna trängseln av människor i julhandeln och jag rycktes med av förväntningarna och glädjen och det mystiska i deras galna liv.

Ibland drömmer jag om att vrida klockan tillbaka, livet var enklare förr. Det var 70-tal i Gentlemen men den andas en svunnen tid.

Två bröder och en författare i en stor våning på Hornsgatan. Som de udda personer som flyttar ihop i Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda.

Julen handlar om att vara tillsammans och är väl den dag som har störst chans att sluta i besvikelse och krossade förväntningar. Familjer som inte vill umgås. För mycket glögg och snaps. Trötthet och stress.

Det finns något befriande i människor som väljer sin egen familj, som Klas i Gentlemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s