Home

blogg 5

Djävulsformeln av Carina Rydberg

Jag tror jag har läst den tre gånger och jag skulle kunna läsa den igen. Vari ligger storheten?

När Den högsta kasten kom ut på 90-talet var den någonting helt nytt i Sverige: bekännelselitteratur; känd författarinna berättar om sitt liv bland andra kändisar i Stockholms krogvärld. Hon gjorde succé. En antydan till kärlekshistoria.

Hon får aldrig den hon vill ha.

I Djävulsformeln finns också en antydan till kärlekshistoria. Den handlar mer om det som inte blir än det som verkligen är. Det mesta sker i huvudpersonens (Carinas?) huvud och det är det som är så fantastiskt. Allting är min egen verklighet och min version av saker och ting. Jag kan göra roman eller film av mitt liv.

Jag låtsas ofta att jag är huvudperson i en fransk film. Mitt vardagsliv blir glamoröst och spännande. Jag ser mig själv utifrån, genom en kameralins, och plötsligt blir min verklighet en helt annan.

Hon är ensam, på gott och ont. Hon uttalar djävulsformeln över de som sviker henne. Den fungerar och plötsligt blir hon Gud som kan bestämma vad som ska hända. En ond Gud.

Julian skulle kunna vara min drömman på en tropisk ö; en brunögd muskulös dykare från Spanien, oåtkomlig och farlig. Eller mer tråkig om jag tänker efter. Hon är kär i hans utseende, hans sätt att röra sig och illusionen om att dyka tillsammans med honom, om att inte längre vara ensam. Han säger inte något intressant alls när jag tänker efter. Han verkar inte ha humor och han visar ingen värme eller ömhet mot Carina. Vad har han då? Ja, den frågan skulle jag kunna ställa till mig själv också.

Vad har han då?

Kanske är det därför jag älskar romanen. I mitt huvud är saker och ting alltid mer än vad de egentligen är. Hennes dröm om att slippa ensamheten tycks ouppnåelig, lika ouppnåelig som min egen.

Jag vill åka till Maldiverna och dyka. Jag vill sitta på dykkafét och se Julien gå förbi. Jag vill bo på Söder och vara författare och resa iväg för att skriva. Jag vill leva Carina Rydbergs liv. Fast det vill jag förstås inte; hennes liv är lika miserabelt som mitt eget.

Eller lika fantasiskt. Jag lever min egen roman.

En tanke på “Djävulsformeln

  1. Ping: Kallare än Kargil | Läsenär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s