Home

blogg foto 3    

Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt

Vem drömmer inte om att vinna på Lotto? Vinna så mycket pengar att jag inte behöver bekymra mig om pengar för resten av mitt liv. Det är en trevlig sysselsättning på bussen hem en regnig måndag. Jag tänker på om jag inte skulle behöva gå till jobbet dagen därpå, om jag kunde åka iväg vart som helst, på vilka jag skulle ge pengar, på om jag skulle flytta och på vilka saker jag skulle köpa. Jag är övertygad om att mitt liv skulle förbättras. Det är inte pengarna i sig som ger mig lycka utan friheten de ger och vad jag kan köpa för dem.

Jocelyne vinner 18 547 301euro och löser in vinsten till en check. Som hon lägger i en sko längst in i garderoben. Och fortsätter leva som vanligt medan hon funderar på vad hon ska använda pengarna till. Om hon ska använda pengarna. Hade spelbolaget fört över pengarna till hennes konto hade banken vetat. Och de som jobbar där. Och snart hela den lilla staden. Hon vill inte att någon ska veta. Det blir mindre krav så.

Jocelyne är gift med Jocelyn; Jo. Jag är lycklig med Jo står det för tydlighetens skull på flera ställen och det listas små saker som han gör för henne. Som för att kompensera för det liv hon aldrig fick. För att kompensera för hur han våldförde sig på henne.

Det finns någonting uppgivet i en medelålders ful kvinna som lever sitt liv i stilla gång i den lilla franska småstaden, i sin sybehörsaffär som närmar sig konkursen. Det hade kunnat vara jag, tänker jag. Hennes drömmar är begravna men alla runt omkring henne drömmer. Hennes man om en Porsche, en platt-tv, en dyr klocka och den kompletta dvd-boxen med alla James Bond-filmerna. Tvillingarna, som fladdrar förbi mellan vinglas och älskare, drömmer om resor, villa på Rivieran, ansiktslyftningar, diamanter och Louboutin-skor. De har spelat på Lotto i 20 år och det är de som får Jocelyne att fylla i kupongen.

Hon tvingar sig själv att göra en lista på saker som hon önskar. En meningslös lista som inte innehåller det hon verkligen vill ha. Som pengar inte kan köpa. Som Jo’s kärlek. Som skönhet. Hon har redan vänner. Och hon har en passion; hennes blogg som blir allt populärare. Glädjen i att sticka, sy och brodera. Hennes barn är vuxna och klarar sig själva. Egentligen är hon ganska lycklig.

Hon är rädd för vad pengarna ska göra med henne och de runt omkring. Hon är rädd för att Jo ska ta sin Porsche och lämna henne för alltid. Eller ännu värre, stanna kvar bara för att hon har 18 547 301euro på sitt konto.

Den som slutligen löser in checken får inte heller njuta särskilt länge. Det är intressant vad girigheten gör med människor. Hur huvuden förvrids.

Jag älskar språket i Allt jag önskar mig. Det är så mitt i prick. Inte ett onödigt ord. Storyn är genialisk.

Jag lägger undan min dagdröm om att vinna pengar och vad jag ska göra med dem för ett tag och koncentrerar mig på vad som gör mig lycklig i livet, här och nu.

Jag tror jag har allt jag önskar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s